Abaelardova láska : (Abaelards liebe) - Rinser, Luise: 1911-2002 (Spoločnosť priateľov krásných kníh, 1992)
Autorka vo svojom najnovšom románe spracúva večnú tému lásky a vášne. Tento dramatický, tajomstvom zahalený príbeh zasadený do obdobia prelomu 11. a 12. storočia sa pred čitateľom odvíja z pohľadu Astrolabia, syna Abaelarda a Alojzie. Chlapec spočiatku ani netúčí, že je neželaným dieťaťom chýrnych rodičov, ktorí sa medzičasom stiahli do kláštora. Ako mladý muž postupne preniká do tajov svojho Pôvodu, je zmietaný protichodnými pocitmi lásky a nenávisti, obdivu a hohŕdania, Jeho skutočným otcom je skvelý filozof a teológ, ktorého si parížsky kanonik Fulbert pozve za učiteľa pre svoju mladú nadanú neter Alojziu. Učiteľ a žiačka sa zamilujú, ujdú pred rozzúreným strýkom, no ten sa Abaelardovi kruto pomstí. Autorka aj v tomto románe prekročuje historický rámec príbehu a okrem hlavnej témy lásky a pomsty rozoberá aj otázky viery, na vysokej umeleckej ôrovni podáva psychologickú sondu do vnútra mladého človeka hľadajúceho svoju identitu.