Sprievodca po Národnom cintoríne - Halaša, Pavol: 1885-1969; Bukovská, Želmíra; Kaššayová, Terézia; Jiříček, Ferdinand; Lašut, Filip: 1945-2012 1945- (Martin Matica slovenská, 1981)
Národný cintorín v Martine má výnimočné postavenie medzi pamiatkami z národnej histórie Slovákov. Ležia tu staré martinské rodiny, ktoré obetovali svoje finančné prostriedky a prácu svojich rúk zadarmo, aby vystavali I. budovu Matice slovenskej, hrávali divadlá, spievali v Slovenskom spevokole, podporovali finančne slovenskú tlač a Augustové slávnosti - takto tvorili kultúrne zázemie ľuďom, významným Slovákom, ktorí predstavovali vtedajšiu špičku kultúrnych snažení na Slovensku. Publikácia prináša pohľad na hroby niekoľkých národne významných osobností Slovenska pochovaných na martinskom cintoríne. Súčasťou je i ich krátky životopis.
Séria: Metodické príručky a zborníky. Fot. na front. Zoznam hrobov.
Keywords: cintoríny; Národné cintoríny; história cintorínov; osobnosti významné; výklady; biografie; životopisy; pamiatky kultúrne; kultúrne pamiatky; Halaša, Pavol (Slovenský bibliograf, lekár, autor Registra Slovenských pohľadov, Provizórneho súpisu americkej krajanskej tlače, Katalógu slavistických kníh v Národnej knižnici Matice slovenskej. Nár. 04.04.1885 Martin - 15.10.1969 Martin, Slovensko); Eliáš, Michal (slovenský literárny historik, pedagóg. Od r. 1965 bol pracovníkom Matice slovenskej v Martine, neskôr zastával funkciu riaditeľa literárno-múzejného oddelenia. Venoval sa najmä výskumu staršej slovenskej literatúry. * 19.09.1934 Velčice, Slovensko -); Martin (Slovensko); Lašut, Filip (bol popredný slovenský umelecký fotograf, štyri desaťročia sa venoval divadelnej a dokumentárnej fotografii, milovník divadla. *18.02.1945 Vrútky, Slovensko - 13.04.2012 Vrútky, Slovensko); sprievodca kultútnymi pamiatkami; Martin (Slovensko)