Umenie milovať: Lieky proti láske : (Ars amatoria. Remedia amoris) - Ovidius-Naso, Publius: 43 pr. n.l.-asi 18 n.l (Slovenský spisovateľ, 1974)
Aj keď jeho poézia opovrhovala niektorými ideálmi starého Ríma, on sám bol dieťaťom tohoto "zlatého mesta". Ako mladík plnými dúškami hltal všetky rozkoše, čo sa mu naskytli, dával na obdiv svoju nespútanosť, i keď bol závislý na rímskej sláve. Jeho pohľad na lásku nie je, ako by sme možno čakali, plný vášne a bláznivých emocionálnych aktov, ale naopak, je to kultivovaná hra zo svojími pravidlami, ktorými sa musí riadiť adept lásky, pokiaľ chce uspieť. A práve úspech je meradlom Ovidiovho pohľadu na milostný vzťah. Jedná sa o strategickú partiu podobnú vojenskému ťaženiu. Preto vytvoril jedinečnú poetickú mozaiku rímského života, kde Amor s Venušou bdie nad osudom milencov.