Noc v Lisabone : (Die Nacht von Lisabon) - Remarque, Erich Maria: 1898-1970 (Retro, 1989)
Pred čitateľom ožíva vzrušujúci a napínavý príbeh nemeckého emigranta, ktorý po otrasných zážitkoch posledných rokov rezignuje a teraz - v roku 1942 - sa vzdáva poslednej nádeje na útek a prepúšťa svoj pos i lodné lístky do Ameriky inému zúfalcovi - emigrantovi...