Noc v Lisabone (Die Nacht von Lisabon) - Remarque, Erich Maria: 1898-1970; Bertová, Anna; Krížik, Ján: 1943- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1989)
Pred čitateľom ožíva vzrušujúci a napínavý príbeh nemeckého emigranta, ktorý po otrasných zážitkoch posledných rokov rezignuje a teraz - v roku 1942 - sa vzdáva poslednej nádeje na útek a prepúšťa svoj pos i lodné lístky do Ameriky inému zúfalcovi - emigrantovi...
Keywords: romány autorské; vojnové romány; druhá svetová vojna (beletria); emigrácie vojnové; próza; nemecká literatúra - texty; Remarque, Erich Maria, vlastným menom Erich Paul Remark (bol nemecko-švajčiarsky prozaik a dramatik. Úspech E. M. Remarqua je založený na tvorbe napínavého deja, na účinnej charakterizácii osôb a nekompromisnom antifašistickom, antimilitaristickom a humanistickom postoji. * 22.06.1898 Osnabrück, Nemecko - 25.09.1970 Locarno, Švajčiarsko)