Doktor Živago (Doktor Živago) - Pasternak, Boris Leonidovič: 1890-1960; Hegerová, Viera: 1933-; Štrasser, Ján: 1946-; Di Simplicio-Šilhánková, Dagmar; Hrach, Pavel: 1947-; Bahnová, Zuzana (Bratislava Tatran, 1991)
Román Doktor Živago je považovaný za najvýznamnejší ruský román 20. storočia. Sčasti autobiografický a sčasti epický román sa začína v roku 1903, keď zomiera matka hlavného hrdinu Jurija Živaga. Živago vyštuduje medicínu a založí si rodinu. Jeho kariéru preruší 1. svetová vojna. Lieči sa zo zranenia a spoznáva svoju celoživotnú lásku Laru, ktorá sa z jeho života neustále stráca a znovu sa v ňom objavuje. Pred hladom a boľševikmi odchádza na Ural. Stráca rodinu i Laru a zlomený sa vracia do Moskvy, kde v preplnenej električke umiera na infarkt.
Doslov: Kalendárium života a diela.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; občianska vojna a zahraničná intervencia v Rusku; próza; poézia; ruská literatúra - texty; Pasternak, Boris Leonidovič (ruský disident a jeden z najvýznamnejších ruských spisovateľov, v roku 1958 získal Nobelovu cenu za literatúru. * 10.02.1890 Moskva, Rusko - 30.05.1960 Peredelkino, Moskovská oblasť, Rusko); Štrasser, Ján (slovenský básnik, esejista, textár, prozaik, dramaturg a prekladateľ. * 25.02.1946 Košice -); Hegerová, Viera (slovenská prekladateľka, redaktorka. V oblasti publicistiky sa sústredila na problematiku prekladateľskej a vydavateľskej práce, v tomto smere spolupracovala s tlačou, televíziou a rozhlasom. ľ Od roku 1991 je členkou Spolku slovenských spisovateľov. * 09.10.1933 Banská Bystrica, Slovensko -); Hrach, Pavel (český grafik, dizajnér, typograf. * 19.02.1947 Praha, Česko -)