Do srdca mafie: Púť južným Talianskom : (Into the Heart of the Mafia) - Lane, David (Aktuell, 2010)
Za niekoľko desaťročí života v Taliansku a cestovania po juhu si David Lane vybudoval hustú sieť kontaktov zo všetkých oblastí života. Práve vďaka nej sa mohol pustiť do tejto náročnej témy s osobitnou presvedčivosťou. Podarilo sa mu ukázať, ako globalizácia premenila mafiu na fenomén, ktorý už ani zďaleka nemá iba miestny charakter. Vo svojej knihe podrobne opisuje nepoľavujúci tlak, ktorému sú vystavovaní kňazi, politici, podnikatelia, odborári i bežní občania. Hovorí aj o rizikách, ktoré podstupujú sudcovia, polícia a členovia občianskej spoločnosti, ktorých odhodlanosť vplyv mafie oslabuje, no ešte ho celkom nepotlačila. Zároveň predkladá obraz dlhých a búrlivých dejín juhu, jeho starobylých miest, dedín a vidieka. Poskytuje tak pestrofarebný portrét obliehaného európskeho regiónu, ktorý sa značne líši od bežných predstáv o slnku, jedle a nádhernom kultúrnom dedičstve.