Keby tak vedeli hovoriť (If Only They Could Talk) - Herriot, James: 1916-1995 1916-1995; Vilikovská, Zuzana; Pernecký, Jozef: 1944-; Chmelová-Handzová, Teodora: 1949- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1995)
Keby tak vedeli hovoriť, úvodný román z voľne na seba nadväzujúcich próz britského spisovateľa Jamesa Herriota, ktoré dnes poznajú čitatelia na celom svete, sa konečne dostáva i do rúk slovenského čitateľa. Postava zverolekára, ktorého vedie predovšetkým túžba pomáhať trpiacim zvieratám, jeho očarenie z ustavične sa opakujúceho zázraku zrodu nového života takisto ako láska k drsnému, no prekrásnemu yorskihirskému vidieku, kde sa usadil, tvoria jadro príbehov, vychádzajúcich v miliónových nákladoch. Rozkošné postavičky čudáckych farmárov či svieži portrét bohatej dobrodinky pani Pupheryovej, majiteľky pekinského psíka Trickiho Woo, prinášajúcej do neľahkého života zverolekára svetácky lesk blahobytu, či nezabudnuteľná atmosféra pôvabného domu Skeldal House, kde sa čerstvý absolvent ubytuje u svojho zamestnávateľa, rozmarného Siegfrieda Farnona a jeho bohémskeho brata Tristana, to všetko vytvára svet plný farieb a vôní, s ktorým sa čitateľ len ťažko lúči.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; profesijné romány; lekárske prostredie; Herriot, James (anglický veterinár a spisovateľ. * 03.10.1916 v Sunderlande, Anglicko - 23.02.1995 v Thielby, Anglicko); veterinárske prostredie; próza; anglická literatúra - texty; Pernecký, Jozef (slovenský výtvarník, grafik, typograf. * 19.04.1944 Kúty, Slovensko -)