Živé kroniky slovenských dejín: Skryté v názvoch obcí a miest - Krajčovič, Rudolf: 1927-2014 (Literárne informačné centrum, 2005)
Rudolf Krajčovič nám poskytuje možnosť vnoriť sa do našich dejín, zostúpiť k predchodcom, do našich veľkomoravských a stredovekých časov. Odhaľuje stopy po veľmožoch, panovníkoch i služobníkoch, ktoré po nich ostali ešte aj dnes v názvoch obcí a miest. Nemusí teda mýtizovať, môže sa opierať o presné a nezvratné dôkazy, ktoré uchoval jazyk vo svojej pamäti.