Malé romány: Zem kvitne. Už nikdy nebude zajtra. Fine van Brooklyn. Žena z tmy. Zlatovláska. Parížska kravata. (Pienoisromaanit) - Waltari, Mika: 1908-1979 (Svetová tvorba, 1986)
Z Waltariho bohatej novelistickej tvorby sme do tohto výberu zaradili šesť diel. Zem kvitne je sondou do duše mladého človeka, ktorý sa pri lekárskom vyšetrení dozvie, aký osud ho čaká. Psychologická novela s napínavou zápletkou Už nikdy nebude zajtra ukazuje, ako násilná smrť navždy poznačí vzťah dvoch ľudí. Príbeh vášnivej lásky mladého fínskeho vedce k HOlandskej Fine, ktorá sa rozmarne i kruto pohráva s jeho citmi je predmetom novely Fine van Brooklyn.