Knieža liptovské: Láska a pomsta. Bozkovci - Kalinčiak, Ján: 1822-1871; Šulc, Daniel; Pišút, Milan: 1908-1984; Kellenberger, Ľubomír: 1921-1971; Korvín, Ján: 1473-1504 (Bratislava Slovenské vydavateľstvo krásnej literatúry, 1960)
Kniha obsahuje niekoľko próz. V historickej povesti Knieža liptovské je hlavnou postavou Ján Korvín, syn kráľa Mateja, ktorý bojuje o moc v krajine proti palatínovi Zápoľskému. V ďalšej historickej povesti Bozkovci preniká snaha po plastickom zobrazení života slovenského zemianstva. V próze Láska a pomsta sa v detailoch dostáva na scénu zárodok realizmu...
Doslov: Ján Kalinčiak a jeho literárne dielo. Poznámky a vysvetlivky
Keywords: romány autorské; historické romány; povesti slovenské; próza; Kalinčiak, Ján (slovenský spisovateľ, básnik, prozaik, estetik, literárny kritik, pedagóg; autor romantickej poézie a prózy, teoretik pokúšajúci sa formulovať estetické princípy romantizmu, 10.08.1822 Horné Záturčie, teraz súčasť Martina - 16.06.1871 Martin); Pišút, Milan (bol slovenský literárny historik a kritik, profesor dejín slovenskej literatúry na Filozofickej fakulte UK v Bratislave. Účastník SNP, v roku 1945 ľ 1948 poslanec Demokratickej strany. * 16.02.1908 Liptovský Mikúláš, Slovensko - 08.05.1984 Bratislava, Slovensko); Kellenberger, Ľubomír (bol slovenský akademický maliar, ilustrátor, grafik. Bol formovaný veľkomestským prostredím Bratislavy a vinohradníckym prostredím Modry. Udržiaval stále kontakty s Ľ. Ondrejovom. Je nositeľom viacerých ocenení. * 23.11.1921 Bratislava, Slovensko - 13.04.1971 Bratislava, Slovensko); slovenská literatúra - texty; Štúrovci (skupina národných buditeľov a spisovateľov okolo Ľ.Štúra); Korvin, Ján (bol nemanželský syn kráľa Mateja. Keďže aj tretie Matejovo manželstvo bolo bezdetné, uznal Jána za svojho syna. Matej vyvíjal veľké úsilie, aby ho ešte za svojho života urobil kráľom. Myslel akiste na výbojmi získané rakúske a české územia. No zomrel skôr, ako mohol svoje zámery uskutočniť. Keď osemnásťročný Ján osirel, Štefan Zápoľský a Tomáš Bakóc ho intrigami pozbavili všetkých možností a vylúčili ho ako uchádzača o trón. Osoba Jána Korvína sa v 19. storočí stala objektom romantických štylizácií. * 02.04.1473 Budín, Uhorsko ľ ć 12.10.1504 Krapina, Chorvátsko); Štúrovci