Išlo vajce na vandrovku: Rozprávky - Čechovičová, Mária (Študio humoru a satiry, 2006)
Išlo vajce na vandrovku je jedna z najznámejších slovenských rozprávok, ktoré oslovovali mnoho generácií detských čitateľov. Autorka Mária Čechovičová napísala túto populárnu rozprávku pre deti, aby propagovala dobro, priateľstvo a vzájomnú pomoc priateľov. V knižke sa dozviete o priateľstve vajíčka so zvieratkami, o kráse prírody, o poriadkumilovnosti, dobroprajnosti a o tom, že si treba pomáhať. Milí malí čitatelia, viete, čo je vandrovka? Nuž, tak sa voľakedy nazývali potulky remeselníckych tovarišov po svete, kde sa vybrali zbierať skúsenosti. Na vandrovku za skúsenosťami sa chodí aj dnes, hoci tento termín nahradili honosnejšie slová, napríklad študijný pobyt, či stáž.Najväčšími vandrovníkmi a figliarmi však boli ľ aspoň podľa mojej mienky ľ rozprávkári. Tí poslali do sveta na skusy nielen hlúpeho Jana, ale aj tri prasiatka, či smelého zajka, ktorý sa zatúlal až do Afriky. Kto nešiel pešo, ten si obul sedemmíľové čižmy, alebo nasadol na lietajúci koberec a fujááázd na vandrovku. V knižke, ktorú držíte v