Premeny - Ovidius-Naso, Publius: 43 pr. n.l.-18 n.l (Pradávne príbehy, 1970)
Vrcholom Ovidiovej básnickej tvorby sú Metamrphoses (Premeny) v 15 knihách. Je to súbor rozlične pospájaných drobných eposov, napísaných daktylským hexametrom, ktoré spracúvajú grécke, čiastočne i rímske báje a povesti. Názov dostalo dielo podľa spoločného znaku - každá báj sa končí premenou, ktorá býva odmenou, alebo trestom: človek sa mení na skalu alebo naopak, na zviera, strom, hviezdu alebo boha.