Umenie milovať 2 - Ovidius-Naso, Publius: 43 pr. n.l.-18 n.l.; Mihálik, Vojtech: 1926-2001; Brunovský, Albín: 1935-1997; Krátky, Ľubomír: 1939- (Slovenský spisovateľ Bratislava, 1971)
Autor prehlbuje básnické prirovnanie, neraz použije celý príbeh na objasnenie duševného stavu, nálady, skutku. V jeho rukách demiurga ožívajú presné a bohaté obrazy prírody, mytológie a pracovných procesov, povahopis ľudí je plastický a názorný. A to všetko je preteplené vtipom múdreho rozprávača, ktorý pozná ceny radosti v ľudskom živote. Ovidius je nesmrteľný práve preto, že aj cez bariéru dvoch tisícročí sa nám prihovára ako k svojim vrstovníkom, že nám rozumie a že žmurká na nás figliarskym okom, ktoré sa tak trošku nehanebne díva na slasti a strasti našich vlastných lások.
Keywords: básne autorské; Ovidius-Naso, Publius (rímsky elegický básnik, jeden z najväčších literátov starovekého Ríma. Nar. 20.03.43 pr. n.l. Sulmo, Taliansko - asi 18 n.l. Tomis, dnes Constanca, Rumunsko); Mihálik, Vojtech (slovenský básnik, prekladateľ, publicista, predstaviteľ socialistického realizmu a politik. * 30.03.1926 Dolná Streda, Slovensko - 03.11.2001 Bratislava, Slovensko); Brunovský, Albín (bol slovenský akademický maliar, grafik, ilustrátor, autor výtvatných návrhov na bankovky a poštové známky, predstaviteľ imaginatívneho realizmu. Od roku 1955 do roku 1961 študoval na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave u profesora Vincenta Hložníka. Potom od roku 1966 vyučoval na rovnakej škole (Vysoká škola výtvarných umení v Bratislave) knižnú tvorbu až do roku 1990. V roku 1985 dostal titul národný umelec. * 25.12.1935 Zohor, okres Malacky, Slovensko - 20.01.1997 Bratislava, Slovensko); lyrické básne; básne o láske; erotické básne; antické básne; próza; latinská literatúra - texty; grécka literatúra - texty; Krátky, Ľubomír (slovenský knižný grafik, typograf, kaligraf. Za svoju tvorbu získal desiatky uznaní a ocenení doma i v zahraničí. Iba v súťaži Najkrajšie knihy Slovenska mal za typografiu ocenených približne 100 kníh. Nar. 19.03.1939 Bratislava, Slovensko -)