Živí a mrtví : (Živyje a mertvyje) - Simonov, Konstantin Michajlovič: 1915-1979 (Máj, 1962)
Prvý diel vojnovej trilógie (Živí a mŕtvi, Vojakom sa človek nenarodí, Posledné leto) je širokým pohľadom na sovietsku skutočnosť v tragickom období začiatku vojny. Ukazuje zmätok prvých dní vojny, hrôzy ústupu, neistotu, ale i prostú ľudskú obetavosť.