Živí a mrtví (Živyje a mertvyje) - Simonov, Konstantin Michajlovič: 1915-1979; Dušková, Elena; Zahrádka, Miroslav: 1931-; Přibyl, Lubomír; Váša, Miroslav: 1920-1996 (Naše vojsko Praha, 1962)
Prvý diel vojnovej trilógie (Živí a mŕtvi, Vojakom sa človek nenarodí, Posledné leto) je širokým pohľadom na sovietsku skutočnosť v tragickom období začiatku vojny. Ukazuje zmätok prvých dní vojny, hrôzy ústupu, neistotu, ale i prostú ľudskú obetavosť.
Doslov. Konstantin Simonov.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; vojnové romány; druhá svetová vojna (beletria); r. 1941-1945; próza; ruská literatúra - texty; Simonov, Konstantin, celým menom Konstantin Michajlovič Simonov (sovietsky prozaik, básnik, dramatik a prekladateľ. * 28..11.1915 Petrohrad, Ruská ríša - ć 28.08.1979 Moskva, Sovietsky zväz); Váša, Miroslav (český maliar, grafik, ilustrátor, typograf. * 16.05.1920 České Budejovice, Česko - 14.08.1996 Praha, Česko); Zahrádka, Miroslav, pseudonym: Petr Klen (česká vysokoškolský profesor ruskej literatúra, rusista, slavista, prekladateľ a spisovateľ. * 14.05.1931 Kralupy nad Vltavou, Česko -)