Život Jana Amose - Kratochvíl, Miloš Václav: 1904-1988 (Knihovna lidové četby, 1979)
Román opisuje život pútnika, učiteľa národov. Kniha začína jeho narodením, a končí jeho smrti. Načrtáva život v období třicetilelé vojny. Opisuje snahu Jana Amosa - kňaza, ako zjednotili národ. Vykresľuje jeho osobné tragédie aj postupné vnímanie sveta.