Jarná symfónia : (Jarní symfonie) - Adlová, Věra: 1919-1999 (Čajka, 1976)
Spisovateľka a šéfredaktorka vydavateľstva Albatros zachytáva v románe strastiplnú lásku klavírny virtuózky Kláry Wieokové-Schumnannové ku skladateľovi Robertovi Schumannovi. Rozpráva o detstve zázračného dievčatka, o Klárinej hudobnej výchove pod prísnym dohľadom jej otca profesora Wiecka, o jej neskoršej láske k vtedy ešte neznámemu Schumannovi a manželstvo oboch hudobníkov. Príbeh zaznamenáva i priateľstvo Schumannových k J. Brahms, F. Chopin, H. Berlioz...