Láska slečny Elliotovej : (Persuasion, Everyman's Library) - Austen, Jane: 1775-1817 1775-1817 (Čajka, 1972)
Román čerpá z prostredia provinciálneho zemianstva. Anne Eliotová je rozvážne a skromné dievča, nepohodne sa však s mužom, ktorého ľúbi - s kapitánom Wentworthom. Po uplynutí 8 rokov sa zmenila. Poznamenala ju horkosť samoty. Bohatý Wentworth sa vracia z námornej služby do Anglicka, odhodlaný oženiť sa s ktorýmkoľvek dievčaťom okrem Anny. Náhodne sa však stretávajú a ich niekdajší citový vzťah prepukne s ešte väčšou vrúcnosťou.