Rybárča : (Fiskerjenten) - Björnson, Björnstjerne Martinius: 1832-1910 (Čajka, 1967)
Rybárča ľ pestrý, strhujúci, živelný životný príbeh dievčaťa Petry symbolizuje Björnsonovu osobnú dráhu divadelníka a dramatika, ale aj zrod nórskej divadelnej kultúry. Dielo v protiklade s vtedajším konzervatívnym názorom obhajuje herecké povolanie a zobrazuje zdravý, vitálny typ vidieckeho dievčaťa. Petra, prezývaná Rybárča, je dcérou majiteľky hostinca. Je to nadané dievča, ktoré si všimne Hans Ödegaard a poskytne mu základné vzdelanie. Petra popletie hlavy niekoľkým mládencom. Keď sa na úteku z rodného mestečka dostane na predstavenie divadla v Bergene, zaumieni si, že sa stane herečkou. Ujmú sa jej vo farárskej rodine, kde si dopĺňa vzdelanie. Záujmom o divadlo vyvolá spočiatku pohoršenie, napokon si svojim nadaním získa priazeň okolia a stáva sa úspešnou herečkou.