Materinské znamienko : (Mateřské znaménko) - Borovička, Václav Pavel: 1920-2004 (Klub mladých čitateľov, 1988)
Václav Pavel Borovička nepatrí medzi autorov kníh pre deti. Jeho kriminálne dobrodružné príbehy sú určené pre dospelých čitateľov, a predsa je našim deťom blízky a dobre známy. Pamätáte sa na príbehy Majky z televízneho seriálu Spadla z oblakov? Nuž, a po úspechu tohto seriálu siahol po príbehu, ktorý "nespodol z oblakov", ale odohráva sa priamo na zemi, v srdci našej prekrásnej prírody. Tomáš Pipka, ktorého volajú Pipo, má mamičku v nemocnici, a tak ide na prázdniny k strýkovi Širákovi na dedinu a berie so sebou aj psa, čistokrvného írskeho setra Ariho. A tu začínajú prvé dobrodružstvá so psom a kamarátom Marianom, ktorý žije v deckom domove...