Materinské znamienko (Mateřské znaménko) - Borovička, Václav Pavel: 1920-2004; Čačko, Peter: 1936-; Ptáčková, Oľga: 1955-; Dudášová, Viera (Bratislava Mladé letá, 1988)
Václav Pavel Borovička nepatrí medzi autorov kníh pre deti. Jeho kriminálne dobrodružné príbehy sú určené pre dospelých čitateľov, a predsa je našim deťom blízky a dobre známy. Pamätáte sa na príbehy Majky z televízneho seriálu Spadla z oblakov? Nuž, a po úspechu tohto seriálu siahol po príbehu, ktorý "nespodol z oblakov", ale odohráva sa priamo na zemi, v srdci našej prekrásnej prírody. Tomáš Pipka, ktorého volajú Pipo, má mamičku v nemocnici, a tak ide na prázdniny k strýkovi Širákovi na dedinu a berie so sebou aj psa, čistokrvného írskeho setra Ariho. A tu začínajú prvé dobrodružstvá so psom a kamarátom Marianom, ktorý žije v deckom domove...
Pre čitateľov od 11 rokov.
Keywords: príbehy autorské; dobrodružné príbehy; prázdninové príbehy; chlapčenské príbehy; dedinské prostredie; príbehy o zvieratách; psy; sfilmované príbehy; próza; Borovička, Václav Pavel, pseudonymy: Pavel Valeš, Václav Bor (český spisovateľ, literárnej fantastiky a science fiction. Autor literatúry faktu z oblasti kriminalistiky. Pracoval aj ako filmový a televízny scenárista. Vyštudoval ekonómiu a žurnalistiku. * 08.09.1920 Bratislava, Slovensko - 15.06.2004 Praha, Česko); Ptáčková, Oľga (Česká maliarka, grafička, ilustrátorka. * 23.08.1955 Staškov, Česko -); Čačko, Peter (slovenský prekladateľ najmä literatúry pre deti a mládež a prózy. Prekladá z viacerých slovanských jazykov, vrátane poľštiny a lužickej srbčiny. * 1936 Slovensko -); česká literatúra - texty; pre čitateľov od 11 rokov