Vo štvrtok budeme dospelí - Borská, Ilona: 1928-2007 (Čajka, 1980)
Román je o študentoch jedného pražského gymnázia, o ich živote niekoľko týždňov pred maturitou. Ocitneme sa na lyžiarskom zájazde, na maturitnom plese, zúčastníme sa na príprave maturitného tableau, prežívame posledné chvíle v školských laviciach i strasti a radosti maturantov mimo školy, kým nadíde slávna chvíľa, keď budú študenti IV.B zo Zámockej ulice stáť pred skúšobnou komisiou, kým sa stanú dospelými.