Leto pre tvojich pätnásť rokov : (Un bel été pour tes quinze ans) - Cénac, Claude: 1924- (Čajka, 1987)
Francoise, pätnásťročná úprimná dievčina, sa odsťahuje s rodičmi a sestrou z vidieka do Paríža za vidinou pohodlnejšieho života. Kým staršia sestra Júlia si rýchlo zvykne na veľkomestský život, prispôsobí sa životnému štýlu Parížanov, Francoise tento spôsob života nevyhovuje. Dva mesiace prázdnin plné neočakávaných zážitkov trávi u starej mamy na vidieku a tu v nej dozrie rozhodnutie vrátiť sa sem po skončení školy natrvalo.