So sedlom pod pazuchou : (Sattel im Gepäck) - Dicková, Sieglinde (Čajka, 1979)
Žrebčíny, výbehy pre kone, zelená plocha závodiska, dostihy - to je prostredie, v ktorom sa odohráva príbeh mladého dievčaťa Gerlindy. Gerlinda má odmalička rada kone a chcela by sa stať džokejom. Je však hrdá, rada sa predvádza, a kvôli jednému hlúpemu nápadu sa ocitne vo vážnom nebezpečenstve. Raz stratená dôvera sa však ťažko získava späť. Gerlindu to stojí veľa námahy a sebazaprenia, ale nakoniec predsa len vyhráva. Stáva sa z nej sympatický dospelý človek. Ale to už sa kone pripravujú na závod, za chvíľu padne výstrel štartovacej pištole a Gerlinda pôjde svoj prvý veľký dostih...