Valgatha: Historická povesť z dejov uhorských 15. storočia - Kubáni, Ľudovít: 1830-1869; Špánik, Július; Šulc, Daniel; Meisner, Jan: 1939-; Michaláč, Jozef: 1944-; Sládkovič, Andrej: 1820-1872; Ján Jiskra z Brandýsa: asi 1400-asi 1469; Huňady, Ján: 1407-1456; Šulc, Daniel; Kellner-Hostinský, Peter: 1823-1873 (Tatran Bratislava, 1976)
Kubániho román Valgatha je z čias pôsobenia Jána Jiskru z Brandýsa na Slovensku. Je na čele boja bratríckych vojsk proti Huňadymu. zameraný je na spolužitie slovenského a maďarského národa. V tomto románe je zobrazený život na slovenských hradoch, scény z vojnových bitiek a gemerská príroda. Zobrazuje v ňom zbytočnosť boja českých a slovenských bratríckych vojsk proti Huňadymu. Prirovnáva ich k blúdiacim kométam, ktoré sa jedna druhej nemôžu vyhnúť, preto do seba narážajú.
Je to historická povesť z dejov uhorských 15. storočia. Hlavnou postavou je Jirskrov podveliteľ Valgatha. Má dve dcéry, staršiu Milicu a mladšiu Želmíru. Je vdovec a preto vidí zmysel života v dcérach...
Obsah: Valgatha. V deň 29.11.1869 na pamäť Andreja Sládkoviča (Labutia pieseň). Z listov Ľudovíta Kubániho o románe. Životopisný náčrt Ľ. Kubániho (Peter Kellner-Hostinský). Doslov: Romantický historik (Július Špánik). Poznámky a vysvetlívky.
Keywords: romány autorské; historické romány; 15. stor; povesti historické; bitky vojnové; dejiny uhorska; Rakúsko-Uhorsko; Kubáni, Ľudovít, pseudonym Hladovanský (slovenský básnik, prozaik, literárny kritik a dramatik. * 16. október 1830 Slovenské Zahorany, teraz Horné Zahorany, Slovensko - 30.11.1869 Rimavské Brezovo, Slovensko); próza; slovenská literatúra - texty; Sládkovič, Andrej, vl. m. Andrej Braxatoris (slovenský evanjelický kňaz, básnik, predstaviteľ romantizmu, najvýznamnejší lyrik štúrovskej generácie, kritik literárnych a dramatických prác, prekladateľ, publicista. * 30.03.1820 Krupina, Slovensko - 20.04.1872 Radvaň nad Hronom, Slovensko); Kellner-Hostinský, Peter, umeleckým menom Záboj (slovenský spisovateľ, novinár, historik, filozof a redaktor Slovenských národných novín. * 06.01.1823 Gemerská Poloma, Slovensko - 10.08.1873 Rimavská Sobota, Slovensko); Huňady, Ján (bol sedmohradský šľachtic, vynikajúci vojvodca, jedna z najvýznamnejších osobností 15. storočia. Bol otcom Mateja Korvína a Ladislava Huňadyho a známym bojovníkom s Turkami. * 1407 Sedmohradsko, Rumunsko - 11.08.1456 Zemun, Srbsko); Ján Jiskra z Brandýsa (český vojvodca, stratég a diplomat. Na čele bývalých husitov dlhý čas pôsobil na Slovensku, kde hájil záujmy Habsburgovcov vo vzťahu k uhorskému trónu. * asi 1400 podľa legendy sa nar. v Brandýse nad Orlicí. V skutočnosti pochádzal pravdepodobne z východnej Moravy - asi 1469); Rakúsko-Uhorsko; Gemer - oblasť (Slovensko); Gemer - oblasť (Slovensko)