Osudné priateľstvo : (Amistad Funesta) - Martí, José: 1853-1895 (Čajka, 1974)
Celkový obraz života kubánskej spoločnosti 19. storočia dotvárajú pôvodní obyvatelia, ich život plný odriekania. Dráma Luciinej ľúbosti, pretkaná množstvom lyridkých pasáží, básnických obrazov a úvah, prezrádza čitateľovi, že tento román písal veľký básnik, citlivý a múdry človek so šľachetným srdcom.