Ľúbi - neľúbi : (Može nie, može tak) - Nowacká, Ewa: 1934-2011 (Čajka, 1980)
Hrdinka románu pätnásťročná Magda zrazu zistí, že jej kamarátky sa zo dňa na deň zmenili. Viac si všímajú chlapcov, chcú sa im páčiť. Magda si tento zlom uvedomí na tanečnej školskej zábave i na oslavách narodenín. Tu dochádza k niekoľkým nedorozumeniam. Aj o Magdu prejaví záujem gymnazista Slavko, ale ona ho odmieta, hoci k nemu cíti náklonnosť. Autorke sa podarilo vytvoriť v Magde veľmi dobrý typ dievčaťa s pevným zázemím, ktoré vytvára rodina. Pomáha jej prekonať prvé citové vzplanutie, hľadať samu seba a cez slzy a žiaľ vymotať sa z bludiska prvých citových záchvevov.