Dinka sa lúči s detstvom : (Dinka proščajetsia s detstvom) - Osejeva, Valentina Aleksandrovna (Čajka, 1983)
Päť rokov uplynulo odvtedy, ako rodina Arsenievovcov odišla z mesta na Volge a presťahovala sa do Kyjeva. Autorka sleduje osudy mladých hrdinov počas prázdnin, keď odišli na samotu v lese. Dinka, i keď je o päť rokov staršia, v podstate je to ešte vždy tá známa dievčinka s pochabými nápadmi, nebojácna, odvážna, a ak treba, obetavá, vo vážnych životných situáciách vynachádzavá. Život na samote v lese je nabitý napínavými, búrlivými i humornými príhodami. Dinka prestáva byť dieťaťom a obdobie dospievania jej prináša prvé citové vzplanutie a problémy. Neskrotná a svojrázna povaha jej prináša nielen mnohé trpké chvíle, ale aj mnoho čistej radosti.