Dinka sa lúči s detstvom (Dinka proščajetsia s detstvom) - Osejeva, Valentina Aleksandrovna; Linzbothová-Krupová, Elena: 1939-; Trilecová, Božena: 1949-; Pelikánová-Bartošová, Anna (Bratislava Mladé letá, 1983)
Päť rokov uplynulo odvtedy, ako rodina Arsenievovcov odišla z mesta na Volge a presťahovala sa do Kyjeva. Autorka sleduje osudy mladých hrdinov počas prázdnin, keď odišli na samotu v lese. Dinka, i keď je o päť rokov staršia, v podstate je to ešte vždy tá známa dievčinka s pochabými nápadmi, nebojácna, odvážna, a ak treba, obetavá, vo vážnych životných situáciách vynachádzavá. Život na samote v lese je nabitý napínavými, búrlivými i humornými príhodami. Dinka prestáva byť dieťaťom a obdobie dospievania jej prináša prvé citové vzplanutie a problémy. Neskrotná a svojrázna povaha jej prináša nielen mnohé trpké chvíle, ale aj mnoho čistej radosti.
Pre čitateľov od 13 rokov.
Keywords: romány autorské; dievčenské romány; prázdninové prostredie; próza; Trilecová, Božena, vl. m. Moravčíková (slovenská poetka ľúbostnej lyriky, autorka kníh pre deti a mládež. * 25.11.1949 Košice, Slovensko -); ruská literatúra - texty; pre čitateľov od 13 rokov; Machaj, Vladimír (bol slovenský akademický maliar, ilustrátor, grafik, prvý výtvarník s akademickým vzdelaním aj pre známkovú tvorbu. Dcéra Elena Lazarová. * 08.12.1929 Martin, Slovensko - 25.11.2016 Martin, Slovensko)