Vianočná koleda. Príhody Olivera Twista : (The Adventures of Oliver Twist) - Dickens, Charles: 1812-1870 1812-1870 (Svetová knižnica SME, 2005)
Sebecký a krutý starý mládenec Ebenezer Scrooge nenávidí všetkých ľudí, jediné hodnoty preňho predstavujú úspech a bohatstvo. Vianoce vníma ako ďalší stratený deň, keď sa nepracuje a muší dať svojmu zamestnancovi voľno. V noci na Štedrý večer ho však navštívi duch jeho mŕtveho spoločníka a varuje ho pred cestou, ktorú si zvolil. Vzápätí starca navštívia ďalší traja duchovia: duch minulých, súčasných a budúcich Vianoc. Scrooge vďaka nim spomína na detstvo, sleduje obyčajné šťastie ľudí žijúcich okolo neho a má možnosť nahliadnuť aj do budúcnosti, ktorá znamená už len osamelosť a smrť v samote a zabudnutí. A vtedy sa Scrooge rozhodne, že už nič nebude také ako doteraz... Vianočná koleda - rozprávka či duchársky príbeh - sa stala symbolom predstáv o posolstve Vianoc.