Vianočná koleda. Príhody Olivera Twista (The Adventures of Oliver Twist) - Dickens, Charles: 1812-1870 1812-1870; Žáryová-Brandoburová, Magda: 1927-2009 1927-; Príbusová, Margita: 1919-1997 (Bratislava Petit Press, 2005)
Sebecký a krutý starý mládenec Ebenezer Scrooge nenávidí všetkých ľudí, jediné hodnoty preňho predstavujú úspech a bohatstvo. Vianoce vníma ako ďalší stratený deň, keď sa nepracuje a muší dať svojmu zamestnancovi voľno. V noci na Štedrý večer ho však navštívi duch jeho mŕtveho spoločníka a varuje ho pred cestou, ktorú si zvolil. Vzápätí starca navštívia ďalší traja duchovia: duch minulých, súčasných a budúcich Vianoc. Scrooge vďaka nim spomína na detstvo, sleduje obyčajné šťastie ľudí žijúcich okolo neho a má možnosť nahliadnuť aj do budúcnosti, ktorá znamená už len osamelosť a smrť v samote a zabudnutí. A vtedy sa Scrooge rozhodne, že už nič nebude také ako doteraz... Vianočná koleda - rozprávka či duchársky príbeh - sa stala symbolom predstáv o posolstve Vianoc.
Rozsiahly román Príhody Olivera Twista zachytáva príbehy chlapca, syna neznámych rodičov, ktorý vyrastá v obecnom chudobinci, kde ho neustále ponižujú a týrajú hladom a krutým zaobchádzaním. Po úteku do Londýna sa malý Oliver nevedomky dostáva do zločineckej bandy. Pri nevydarenom lúpežnom prepadnutí, na ktorom sa musí zúčastniť proti svojej vôli, je Oliver zranený. Keď sa chorého chlapca ujme pani Maylieová, majiteľka prepadnutého domu, so svojou" mladou spoločníčkou Rose, Oliverov život sa úplne zmení... Nečakané rozuzlenie, nasledujúce po mnohých peripetiách, ktoré mladého hrdinu čakajú, prekvapí nejedného čitateľa.
Dokument obsahuje 2 diela
Keywords: romány autorské; historické romány; Dickens, Charles John Huffam, pseudonym Boz (anglický románopisec, hlavný predstaviteľ kritického realizmu. Nar. 07.02.1812 Landport, pri Portsmouthe, Anglicko - 08.06.1870 Higham, blízko mesta Rochester, Anglicko); 19. stor; spoločenské romány; vianočné príbehy; sociálne romány; dobrodružné romány; príbehy o deťoch; próza; anglická literatúra - texty; Žáryová, Magda, pseudonym Magda Brandoburová (slovenská prekladateľka umeleckej literatúry, ktorá sprostredkovala slovenským čitateľom diela významných amerických a britských autorov, napr. J. Aldridgea, E. Brontëovej, J. F. Coopera, Ch. Dickensa, W. Faulknera, G. Greena, T. Hardyho a i. * 22.02.1927 Bratislava, Slovensko - 30.01.2009 Bratislava, Slovensko)