Dievča s bocianími nohami - Šimulčíková, Jana: 1937- (Čajka, 1981)
Erika má šestnásť rokov, je gymnazistka a má pocit, že ju vlastne nikto nechápe a nemá rád. Dôvody sa čitateľ dozvedá až postupne, a len náznakovo.Erika nikdy nepoznala svoju matku, opustila ju ešte ako dojča a ušla do zahraničia. Vychoval ju otec, zámožný dôchodca ľ vdovec, s ktorým žije v ošumelej starodávnej bratislavskej vile, spolu s vydatou nevlastnou sestrou a jej rodinou. Až neskôr zistíme, že jestvuje i ďalšia staršia sestra. Dôležitejšie pre vývoj situácie sú však Erikine úniky do dievčenských snov o prvej láske, jej túžba stať sa raz spisovateľkou a v nemalej miere dramatické udalosti, ktoré postihnú jej rodinu a ona sa s nimi musí vyrovnať a nájsť samu seba...