Ja a moji drahí - Šmahelová, Helena: 1910-1997 (Čajka, 1988)
V tomto románe nám známa česká autorka predstavuje prostredníctvom dcéry úspešných rodičov jej drahých, ktorých hodnotí očami dospievajúceho dievčaťa. Otvára dvere do troch bytov, kde sú jej súrodenci, babička a spolužiak Aleš. Ponúka nám možnosť nahliadnuť do jej nespokojnej duše, ktorá túži po celkom bežných veciach.