Ja a moji drahí - Šmahelová, Helena: 1910-1997; Čačko, Peter: 1936-; Rónaiová, Veronika: 1951-; Fabianová, Viera (Bratislava Mladé letá, 1988)
V tomto románe nám známa česká autorka predstavuje prostredníctvom dcéry úspešných rodičov jej drahých, ktorých hodnotí očami dospievajúceho dievčaťa. Otvára dvere do troch bytov, kde sú jej súrodenci, babička a spolužiak Aleš. Ponúka nám možnosť nahliadnuť do jej nespokojnej duše, ktorá túži po celkom bežných veciach.
Pre čitateľov od 13 rokov.
Keywords: romány autorské; dievčenské romány; próza; česká literatúra - texty; Šmahelová, Helena, vydatá Helena Trostová (česká spisovateľka , autorka rozhlasových hier , sesternica českého filmára Alexandra Hackenschmieda a intímne priateľka spisovateľa Jaromíra Johna , manželka jazykovedca Pavla Trosta. Nar. 14.07.1910 Řestoky, Česko - 05.11.1997 Rakovník, Česko); Ronaiová, Veronika (slovenská výtvarníčka, maľba, kresba, pedagóg. *1951 Kremnica, Slovensko -); Čačko, Peter (slovenský prekladateľ najmä literatúry pre deti a mládež a prózy. Prekladá z viacerých slovanských jazykov, vrátane poľštiny a lužickej srbčiny. * 1936 Slovensko -); pre čitateľov od 13 rokov