Sebectvo : (Sobectví) - Šmahelová, Helena: 1910-1997 (Mladé letá, 1971)
Kniha je zobrazením tragického vzťahu mladej Tamary, dcéry lekárov Janotových a ich rodinného ženatého priateľa Juraja Lukasa. Tamara, študentka medicíny, zachytí a opätuje pohľady, domnelú lásku skvelého umelca - tvorcu hudby. Priťahuje ju, hoci je temer vo veku jej otca a má o 8 rokov od nej mladšiu dcéru Lenu a manželku Lízu. Nedokáže žiť rozpolteným životom, preto sa rozchádza so svojím priateľom Petrom, ale čo jej prinesie ďalší osud?