Sebectvo (Sobectví) - Šmahelová, Helena: 1910-1997; Vojtková, Viera; Bakardžieva-Hložníková, Agneša: 1942- (Mladé letá Bratislava, 1971)
Kniha je zobrazením tragického vzťahu mladej Tamary, dcéry lekárov Janotových a ich rodinného ženatého priateľa Juraja Lukasa. Tamara, študentka medicíny, zachytí a opätuje pohľady, domnelú lásku skvelého umelca - tvorcu hudby. Priťahuje ju, hoci je temer vo veku jej otca a má o 8 rokov od nej mladšiu dcéru Lenu a manželku Lízu. Nedokáže žiť rozpolteným životom, preto sa rozchádza so svojím priateľom Petrom, ale čo jej prinesie ďalší osud?
Pre čitateľov od 13 rokov.
Keywords: romány autorské; dievčenské romány; próza; česká literatúra - texty; Šmahelová, Helena, vydatá Helena Trostová (česká spisovateľka , autorka rozhlasových hier , sesternica českého filmára Alexandra Hackenschmieda a intímne priateľka spisovateľa Jaromíra Johna , manželka jazykovedca Pavla Trosta. Nar. 14.07.1910 Řestoky, Česko - 05.11.1997 Rakovník, Česko); pre čitateľov od 13 rokov; Bakardžieva-Hložníková, Agneša (slovenská výtvarníčka, grafička, ilustrátorka. * 01.12.1942 v Svederníku, okres Žilina, Slovensko -)