Tma plná smútku : (Kolory bez barw) - Witwicka, Katarzyna: 1913-2003 (Mladé letá, 1976)
Autorka zachytáva život nevidiaceho dievčatka menom Ola od jeho šiestich do osemnástich rokov. Zobrazuje jej vnímanie sveta i ľudí, jej zvláštny psychický priestor, videnie cez hmat a sluch a cez ne jej vrastanie do ľudských vzťahov.