Temný obraz (A Scanner Darkly) - Dick, Philip Kindred: 1928-1982; Kamenistý, Ján: 1941- (Bratislava Smena, 1986)
Tento román je o ľuďoch, ktorých stihol prísny trest za to, čo robili. Chceli si užiť života, ale správali sa ako deti, ktoré sa hrajú na ulici. Videli, ako jeden za druhým prichádzajú o život. Zneužívanie drog nie je choroba, je to rozhodnutie, ako keď sa rozhodnete skočiť pred idúce auto. Ťažko povedať, že je to choroba, poviete skôr, že je to mylný úsudok. Ak sa na také čosi dá celá skupina ľudí, ich čin možno nazvať spoločenským omylom, ale je to aj istý spôsob života. Je to životný štýl, v ktorom platí heslo - Buď šťastný už dnes, lebo zajtra umrieš, lenže umieranie sa začína ihneď a šťastie je len spomienka. V knihe nenájdete mravné ponaučenie. Hovorí iba o dôsledkoch.
Keywords: Dick, Philip Kindred, pseudonymy PKD, Richard Phillips, Jack Dowland alebo Horselover Fat (americký spisovateľ detektívných a sci-fi románov, poviedok. * 16.12.1928 Chicago, Illinois, USA ľ ć 02.03.1982 Orange, Kalifornia, USA); romány autorské; detektívne romány; psychologické romány; drogy (beletria); próza; americká literatúra - texty; Kamenistý, Ján (slovenský žurnalista, publicista, editor, prekladateľ. * 27.01.1941 Bratislava, Slovensko -); Rosmány, Karol (slovenský výtvarník, grafik, dizajnér, typograf. * 24.11.1937 Bratislava, Slovensko -)