Panna zázračnica - Tatarka, Dominik: 1913-1989 1913-1989 (Nová komorná knižnica, 1964)
Najradostnejšou Tatarkovou knihou ostane azda čarovná novela Panna zázračnica. Vznikla v ťažkých vojnových rokoch, keď autor revoltoval proti násiliu umeleckou tvorbou i životom; v nej sa temer oslobodil od mučivých problémov doby. Najzaujímavejšou postavou ostáva jediná žena v mužskom kruhu, čarovná Anabela.