Prútené kreslá - Tatarka, Dominik: 1913-1989 (Slovenský spisovateľ, 1964)
Kniha o živote slovenského vysokoškoláka v Paríži z čias predmníchovskej republiky, tesne pred druhou svetovou vojnou. Je oveľa viac ako iba obraz Francúzska videný očami mladého vzdelaného a pokrokového Slováka, budúceho profesora francúzštiny a spisovateľa. Je to vzťah Daniely a Bartolomeja. Daniela, predstavuje Francúzsko, Bartolomej Slovensko, jeden národ veľký, druhý malý, jedna kultúra svetochýrna, druhá takmer neznáma, medzi nimi vzdialenosti tisícekliometrové. A predsa niet medzi tými dvoma žiadnych hrádz, predsudkov, len čisté porozumenie, družnosť, láska. Mladí ľudia, ktorí túžia po všetkom najkrajšom, najčestnejšom na svete. Duševne i fyzicky sa vnímajú, túžia po sebe, ľúbia sa tak naozaj, až je človeku ľúto, že im osud dožičil tak málo jeden druhého. Daniela a Bartolomej v Paríži, postavení na roveň jeden druhého, moderne, pokrokovo, v pravom slova zmysle slobodne, a ich láska, všedná a predsa taká poetická ako sám život, dáva odpoveď i na to, aká láska má byť a aká vlastne je..