Indiánske rozprávky - Chmelová, Elena: 1920-1995; Oravcová, Marianna; Meisner, Jan: 1939-; Michaláč, Jozef: 1944-; Samcová, Jarmila: 1939- (Bratislava Pravda, 1977)
Autorky pripravili pre naše deti knižku rozprávok Indiánov oboch Amerík s cieľom zoznámiť ich s bohatým kultúrnym dedičstvom indiánskych kmeňov. Hoci sa nezanechalo v priamej písomnej podobe, Predstavuje najbytostnejší umelecký prejav, v ktorom je zakliata duša, myslenie a cítenie, dejiny, náboženstvo a životná filozofia pôvodného obyvateľstva Ameriky.
Knižka je rozdelaná do dvoch častí: Rozprávky Severnej hviezdy a Rozprávky Opereného Hada. Poznámky (Severná Amerika. Stredná Amerika. Južná Amerika). Pramene.
Keywords: rozprávky autorské; indiánske rozprávky; Chmelová, Elena (slovenská spisovateľka pre deti a mládež, próza, preklad. * 02.11.1920 Budapešť, Maďarsko - 28.03.1995 Bratislava, Slovensko); Indiáni; rozprávky americké; Samcová, Jarmila (slovenská prekladateľka a šéfredaktorka časopisu Revue svetovej literatúry. Nar. 15.09.1939 v Bratislave, Slovensko -); próza; americká literatúra - texty; Meisner, Jan (slovenský výrvarník, ilustrátor, gragik, dizajnér, vysokoškolský pedagóg. * 29.12.1939 Bratislava, Slovensko -)