Odsúdenie plukovníka Montoyu : (Culminación de Montoya) - Gasulla, Luis (Spoločnosť priateľov krásných kníh, 1981)
Napínavý príbeh, ktorý sa rozvíja v období druhej svetovej vojny, odzrkadľuje pomery vtedajšej argentínskej spoločnosti, nachádzajúcej sa v krízi. Autor rozoberá problémy a morálku vyšších kruhov, stelesňovaných i jedným z hlavných hrdinov, plukovníkom a ako jeho protipól je argentínsky peón - drevorubač...