Odsúdenie plukovníka Montoyu (Culminación de Montoya) - Gasulla, Luis; Ruppeldtová, Alexandra: 1954-; Rosmány, Karol: 1937- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1981)
Napínavý príbeh, ktorý sa rozvíja v období druhej svetovej vojny, odzrkadľuje pomery vtedajšej argentínskej spoločnosti, nachádzajúcej sa v krízi. Autor rozoberá problémy a morálku vyšších kruhov, stelesňovaných i jedným z hlavných hrdinov, plukovníkom a ako jeho protipól je argentínsky peón - drevorubač...
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; druhá svetová vojna (beletria); argentínska spoločnoať; próza; argentínska literatúra - texty; Rosmány, Karol (slovenský výtvarník, grafik, dizajnér, typograf. * 24.11.1937 Bratislava, Slovensko -); Južná Amerika; Južná Amerika