Výrastok : (Sobranije sošinenij zv.8) - Dostojevskij, Fiodor Michajlovič: 1821-1881 (Spoločnosť priateľov krásných kníh, 1965)
Vedľa Zločinu a trestu a Bratov Karamazových je román Výrastok jedným z najčítanejších a kritikou najviac cenených románov FM Dostojevského. Je príznačné pre Dostojevského, že jeho romantický, v podstate čistý a charakterný hrdina Arkadij Dolgorukij má najviac rysov deštruktívneho antihrdinu, ako ho charakterizuje vo svojich zápiskoch z podzemia. Arkadij sa rozhodne zbohatnúť - peniaze ho nelákajú preto, aby získal pohodlný život, chce nimi dosiahnuť na nikom nezávislé moci, stačí mu pocit nadradenosti pre seba sama. Keď priateľstvo s ľahkomyseľným kniežaťom Sokolským vychýli Arkadija z cesty, ktorú si vytýčil, pocíti túžbu stať sa posledným, ak nemôže byť prvým. Romantický rojko a podzemný človek sú už Dostojevského dvoma stránkami toho istého javu. Obaja žijú v rovnakom osamelosti, v rovnakej nemožnosti nadviazať komunikáciu s ľuďmi, preniknúť k nim a zblížiť sa s nimi.