Výrastok (Sobranije sošinenij zv.8) - Dostojevskij, Fiodor Michajlovič: 1821-1881; Jesenská, Zora: 1909-1972; Kudláč, František: 1909-1990; Králik, Ivan: 1937-2009 (Slovenský spisovateľ Bratislava, 1965)
Vedľa Zločinu a trestu a Bratov Karamazových je román Výrastok jedným z najčítanejších a kritikou najviac cenených románov FM Dostojevského. Je príznačné pre Dostojevského, že jeho romantický, v podstate čistý a charakterný hrdina Arkadij Dolgorukij má najviac rysov deštruktívneho antihrdinu, ako ho charakterizuje vo svojich zápiskoch z podzemia. Arkadij sa rozhodne zbohatnúť - peniaze ho nelákajú preto, aby získal pohodlný život, chce nimi dosiahnuť na nikom nezávislé moci, stačí mu pocit nadradenosti pre seba sama. Keď priateľstvo s ľahkomyseľným kniežaťom Sokolským vychýli Arkadija z cesty, ktorú si vytýčil, pocíti túžbu stať sa posledným, ak nemôže byť prvým. Romantický rojko a podzemný človek sú už Dostojevského dvoma stránkami toho istého javu. Obaja žijú v rovnakom osamelosti, v rovnakej nemožnosti nadviazať komunikáciu s ľuďmi, preniknúť k nim a zblížiť sa s nimi.
Keywords: romány autorské; historické romány; spoločenské romány; psychologické romány; Dostojevskij, Fiodor Michajlovič (bol ruský spisovateľ, mysliteľ, predchodca existencializmu, filozof a člen petraševskovského hnutia. Dostojevskij je jedným zo zakladateľov moderného psychologického románu. Jeho umelecká tvorba podstatne ovplyvnila vývin svetovej prózy. * 11.11.1821 Moskva, Rusko - 09.02.1881 Petrohrad, Rusko); próza; ruská literatúra - texty; Jesenská, Zora (bola slovenská spisovateľka, prekladateľka, redaktorka, literárna kritička a činovníčka Živeny, neter Janka Jesenského. * 03.05.1909 Martin, Slovensko - 21.12.1972 Bratislava, Slovensko); Kudláč, František (bol český maliar, kresliar, grafik a ilustrátor, výtvarný pedagóg, divadelný a filmový režisér, autor literárných spomienok a reflexií. Človek a osobnosť Československa. Výtvarnému umeniu sa venuje aj jeho dcéra Maja Kudláčová (1943) a syn František Kudláč (1954), absolvent pražskej Akadémie výtvarných umení. * 22.07.1909 Horné Heršpce, pri Brne, Česko - 01.12.1990 v Bratislave, Slovensko); Kralik, Ivan (bol slovenský publicista, scenárista a prekladateľ. * 28.11.1937 Banská Bystrica, Slovensko - 14.08.2009 Banská Bystrica, Slovensko)