Komu zvonia do hrobu : (For whom the Bell Tolls) - Hemingway, Ernest: 1899-1961 (Retro, 1981)
Román Komu zvonia do hrobu patrí k najlepším dielam, aké vznikli o španielskej občianskej vojne. Autor ho písal v čase po porážke Španielskej republiky r. 1939 do polovice r. 1940 a kniha mala vzápätí priaznivý ohlas u kritikov aj u čitateľov. Hemingway tu naplno vyjadril protest proti vojne ničiacej kolektívne i osobné šťastie. Veľkú historickú katastrofu zhustil pritom do osudov štyroch dní a sústredil ju do osudov členov partizánskej skupiny a do príbehu tragickej lásky Jordana a Marie.