Komu zvonia do hrobu (For whom the Bell Tolls) - Hemingway, Ernest: 1899-1961; Bednár, Alfonz: 1914-1989; Krížik, Ján: 1943-; Borodáč, Ladislav: 1933-1992 (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1981)
Román Komu zvonia do hrobu patrí k najlepším dielam, aké vznikli o španielskej občianskej vojne. Autor ho písal v čase po porážke Španielskej republiky r. 1939 do polovice r. 1940 a kniha mala vzápätí priaznivý ohlas u kritikov aj u čitateľov. Hemingway tu naplno vyjadril protest proti vojne ničiacej kolektívne i osobné šťastie. Veľkú historickú katastrofu zhustil pritom do osudov štyroch dní a sústredil ju do osudov členov partizánskej skupiny a do príbehu tragickej lásky Jordana a Marie.
Keywords: romány autorské; historické romány; vojnové romány; Hemingway, Ernest, celým menom Ernest Miller Hemingway (bol americký spisovateľ, nositeľ Nobelovej ceny a Pulitzerovej ceny. Je považovaný za spisovateľa Stratenej generácie a za jedného z najdôležitejších autorov amerického realizmu. Bol novinárom a vojnovým korešpondentom. * 21.07.1899 Oak Park, štát Illionis, USA - 02.07.1961 Ketchum, štát Idaho, USA); povojnové romány; vojny občianske - Španielsko; Bednár, Alfonz (slovenský literárny historik, prozaik, prekladateľ, scénárista. Nar. 13.10.1914 Rožňava Neporadza, dnes Neporadza - 09.11.1989 Bratislava); Španielsko; próza; americká literatúra - texty; Španielsko; Borodáč, Ladislav (bol slovenský fotograf, grafik, typograf. * 24.01.1933 Košice, Slovensko - 15.12.1992 Bratislava, Slovensko)