Vrecková teológia - Holbach, D.H.P.: 1723-1789 (Vydavateľstvo politickej literatúry, 1962)
Slovník je dielom jedného z popredných francúzskych encyklopedistov 18. storočia, prvého dôsledného filozofického ateistu Holbacha. Najvýznamnejšou zložkou jeho filozofického názoru je pozitívny výklad prírodných a spoločenských javov, prírodovedecký materializmus a svetská morálka. Štýlovo zvláštne heslá v slovníku podrobujú kritickému rozboru jednotlivé tézy náboženstva a cirkvi, útočia, pranierujú, odhaľujú nerozumnosť teologických pojmov, absurdnosť dogiem a zázrakov, sebectvo mníchov, fanatizmus spojený s despotizmom a pod., nedosahujú však jemnej a ľahkej Voltairovej irónie i zameranie jeho hlavného útoku proti povere.