Pán profesor, kde máte dcéru? : (Professzor úr, hol a lánya?) - Horváth, Zoltán Géza: 1900-1967 (Členská knižnica Pravda, 1975)
Na klinike profesora Germaniho v Ríme už dlhý čas robili pokusy s transplantovaním vedomia na zvieratách. Je prirodzené, že sa táto metóda mala napokon uplatniť aj na ľuďoch, veď si len predstavme, čo za prevratný zásah by to bol do prírody! Čo by znamenalo pre rozvoj vedy a kultúry, keby sa napríklad prenesením skúseností zanikajúceho jedinca na mladšiu generáciu zachoval intelektuálny potenciál vynikajúcich osobností. Ale mal by tento zásah do prírody, do vedomia človeka len kladné stránky? V takýchto pochybnostiach sa zmieta profesor Germani, keď jedného dňa jeho vlastná dcéra utrpí smrteľne nebezpečný úraz pri autohavárii. Zúfalý otec sa rozhodne. Chce si dcéru zachovať, transplantuje jej vedomie do inej ženy...